Klimatfestival istället för bilfri dag

Ingenstans i Halland och bara på ett fåtal platser runtom i Sverige genomförs i år en helt bilfri dag under den Europeiska trafikantveckan som avslutas på söndagen.

I Varberg hade man i stället klimatfestival i lördags. Tanken var att visa vad varje enskild person kan göra i klimatfrågan, säger kommunens klimatinformatör Stina Moberg.

– Det är det vardagliga beteendet man ska försöka ändra på. Om man varje dag tar bilen till jobbet kanske man ska fundera på att byta ut några av de bilresorna mot att till exempel cykla till jobbet eller ta kollektivtrafik. Om man dricker mycket buteljerat vatten kan man istället dricka kranvatten.

Varför är det inte en helt bilfri dag i Varberg som i en del andra orter?

– Den bilfria dagen handlar bara om transporterna. Vi vill vidga det lite och satsa lite större och ge tips på hur man kan minska sina utsläpp av växthusgaser. Vi har tre teman, både transporter och vad man ska tänka på när man handlar mat och det här med energi i hemmet.

Förra året kunde man åka gratis buss i Varberg den här dagen. Varför kan man inte det i år?

– Förra året la kommunen en summa på att vi skulle få åka gratis buss. I år valde vi en annan väg, att vi ville satsa lite mer på arrangemanget i helhet och valde att välja bort det här med kollektivtrafik, säger Stina Moberg som arbetar med kommunens klimatinvesteringsprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista