Privata vårdcentraler lockar i valet

Övergången till Vårdval Halland, där patienter kan välja fritt mellan privata och landstingsdrivna vårdcentraler, har fungerat bra. Men inte bättre än att vissa landstingsdrivna vårdcentralerna kommer att gå med förlust i år.

-  Att några av landstingets vårdcentraler går back  beror främst på att patienterna har flyttat från landstinget till de privata, säger Bo Gunnar Åkesson i landstingets styrelse för närsjukvård.

Alternativen är olika beronde på var man bor i Halland. I Hylte finns inga privata vårdcentraler alls. I Falkenberg finns lika många privata som landstingsdrivna. I den kommunen har till exempel Hjortsbergs vårdcentral tappat många patienter.

Landstingsdrivna Glänninge i Laholm är också en vårdcentral som förlorat patienter. Andersbergs vårdcentral i Halmstad som har många unga patienter och högre kostnader, har inte tappat fler än nån annan utan till och med vunnit tillbaka några  efter sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista