Hylte och Laholm börjar samarbeta

Samarbete mellan kommuner blir allt vanligare. Ett exempel på det är Laholm och Hylte som från och med nästa år inför ett gemensamt system för att sköta det personaladministrativa arbetet, såsom löner.

Lennart Ohlsson är kommunstyrelsens ordförande i Hylte och tycker att sådana här samarbeten är bra.

– Rent generellt behöver vi hitta samarbetspartners, för kan man jobba två ihop blir det oftast effektivare än man arbetar var och en för sig.

Men vad leder ett sådant här samarbete till?

– Dels gör vi vissa ekonomiska vinster, sen ger det en kompetenshöjning och så blir det en extra trygghet. Vi i Hylte som den minsta kommunen har inte möjlighet att ha dubbelkommando på alla platser och är det då någon som är borta kan vi få stöttning från Laholm tillfälligt.

Relativt lika kommuner
Anledningen till att Hylte och Laholms kommun tog beslutet att skaffa ett gemensamt system är att båda hade behovet av det och att kommunerna är relativt lika, exempelvis till storlek.

Men det här är inte det enda samarbetet kommuner emellan i Halland. Till exempel samarbetar Falkenbergs och Varbergs kommun när det gäller vatten och avlopp.

”Vi måste samarbeta”
Per Asklund, kommunstyrelsens ordförande i Laholm, anser att sådana här samarbeten är viktiga. Och han kan tänka sig fler samarbeten med såväl Hylte som andra kommuner.

– Det måste vi. Det är den enda vägen att gå för annars kommer det bli tal om kommunsammanslagningar istället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista