Fler anmäler missförhållanden i kommunerna

På bara ett par år har det blivit tre gånger så vanligt som tidigare med anmälningar om missförhållanden för äldre och funktionshindrade i Halland.

Länsstyrelsen har sammanställt alla anmälningar som gjorts enligt Lex Sarah. Det handlar om allvarliga missförhållanden, övergrepp eller brister i omsorgen om äldre och funktionshindrade. I hela Halland anmäldes elva sådana fall 2004. Två år senare rapporterades tre gånger så många.

Den största ökningen finns i Varberg, medan Halmstad och Kungsbacka håller sig på en jämnare nivå. De flesta anmälningar gäller ekonomiska övergrepp  såsom stölder.

Därefter kommer brister i omsorgen  som kan röra personlig hygien eller mathållning. I Varberg har man också haft några fysiska övergrepp.

- Tyvärr har vi nog haft lika många händelser tidigare, men man har inte anmält dem, säger Lena Brosché avdelningschef på socialkontoret i Varberg.

De åtgärder som har gjorts efter anmälningarna kan vara allt från polisanmälningar till ändrade rutiner och handledning av personal. I  Varbergs kommun avskedades tre personer och  en anställd blev omplacerad efter Lex Sarah-anmälningar i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".