Samåkning inom färdtjänsten

Kungsbackabor som har färdtjänst får i framtiden räkna med att samåka med andra resenärer. De kan inte längre räkna med att få ha en taxi helt för sig själv som kör kortaste vägen.

I tisdags tog kommunens ledning för första gången politisk ställning för den linjen. Något som Gert Magnusson i Synskadades förening är kritisk mot.

– Vi gillar det inte därför att som vi har det nu med Kungsbackas taxi så fungerar det utmärkt för oss. Det är lätt att få kontakt och få bil. Vi tycker det är vansinnigt att gamla människor, synskadade speciellt, får stå och vänta kanske 40 till 45 minuter på att få en bil bara för att de ska samåka med någon annan, säger han.

Från och med 2009 ska färdtjänstresorna i Kungsbacka samplaneras och skötas via en särskild beställningscentral. Det vill säga det kan bli mer av samåkning och därmed också omvägar för resenärerna. Det här sker redan på många håll i Halland.

Så snart det går ska man dessutom i Kungsbacka plocka in sjukresorna i det här samarbetet. Allt enligt det förslag som kommunens ledning med kommunalrådet Per Ödman ställde sig bakom i tisdags.

– Finns det flera personer inom området som ska av på vägen någonstans så kan det vara så att man hämtar upp flera på vögen och lämnar av, man åker alltså inte helt ensam. Men om det finns personer som har behov av detta så kommer de att kunna åka ensamma då också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".