Sverigedemokraterna håller stormöte

Om en dryg vecka ska folkvalda politiker från Sverigedemokraterna träffas i Getinge och diskutera kommunpolitik.

Konferensen äger rum i medborgarhuset som ägs av kommunen och nu har Getingebor hört av sig till kommunen och undrat hur lämpligt det är att hyra ut till Sverigedemokraterna.

Men Gunnar Malmström, Sverigedemokrat och fullmäktigeledamot i Halmstad, tycker inte att getingeborna behöver vara oroliga.

– Nej, absolut inte.

Har du varit i kontakt med polisen?

– Ja, vi har fått det beskedet att det inte finns något som helst hot mot något i det här sammanhanget.

125 fullmäktigeledamöter från hela landet kommer till konferensen i Getinge. När Sverigedemokraterna höll sitt senaste riksårsmöte i Karlskrona i maj demonstrerade Afa, Antifascistisk Aktion, mot mötet.

”Polisen ser ingen risk”
Men det var enligt Gunnar Malmström en liten och lugn demonstration. Och han tror inte att det är lika lätt att demonstrera mot demokratiskt valda politiker och att Afa-demonstranterna därför inte dyker upp.

– Det är polisen som har gjort den bedömningen att de inte ser någon risk i detta.

Vad är det ni ska ta upp på konferensen?

– Det är en kommunkonferens som innehåller alla de delar som normalt finns inom kommunpolitiken. Det har nu delats in i åtta huvudfrågor och det är demokrati, ekonomi, brottsbekämpning, barnomsorg, skola och utbildning, äldreomsorg, kultur- och fritid och översiktsplanering.

Och där var inte invandrarfrågor med?

– Nej, de finns inte med så särskilt mycket därför att invandringen ligger ju mer på ett riksplan och inte på det kommunala planet, säger Gunnar Malmström, Sverigedemokrat i Halmstad.