Vård för man som våldtog sin könsstympade fru

En 25-årig man, bosatt i Kungsbacka, som vid flera tillfällen våldtagit och misshandlat sin könsstympade fru dömdes idag till rättspsykiatrisk vård.

Varbergs tingsrätt fällde 25-åringen för våldtäkt, försök till våldtäkt, grov kvinnofridskränkning, misshandel och våldsamt motstånd. Mannen ska också betala ett skadestånd till sin våldtagna fru på 190 000 kronor.

25-åringen åtalades i augusti för att vid flera tillfällen ha våldtagit den könsstympade kvinnan, som ursprungligen är från Somalia.

Kammaråklagare Ingela Svensson hävdar i åtalet att könsstympningen utgör en försvårande omständighet, eftersom ett påtvingat samlag blir extra smärtsamt för någon som stympats.

I domen valde Varbergs tingsrätt emellertid att inte gå närmare in på om övergreppen mot kvinnan är extra försvårande mot bakgrund av könsstympningen.

25-åringen ska ha tvingat till sig både vaginala och anala samlag, gjort ytterligare försök till våldtäkt och gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning.

Under närmare ett års tid misshandlade han och förnedrade sin fru vid flera tillfällen. Han har slagit henne med käppar, hotat henne flera gånger med kökskniv, dunkat en radio i hennes huvud, urinerat på henne och våldtagit henne.

Mannen nekade i rättegången till alla anklagelser. Tingsrätten beslutade i sin dom att 25-åringen ska vara kvar i häktet tills dess han kan beredes rättspsykiatrisk vård.