Ny röntgenutrustning ger bättre bilder

Länssjukhuset har satsat stort på ny röntgenutrustning. Igår invigdes de nya röntgenlaboratorierna som kostat totalt 25 miljoner kronor.

Sjukhuset har fått två nya skiktröntgenapparater, så kallade datortomografer, som ska underlätta undersökningen vid bland annat kärlröntgen och undersökning av olika cancersjukdomar.

Och den nya tekniken har många fördelar.

– Det blir betydligt säkrare och bättre diagnostik, det vill säga att man på ett bättre sätt kan komma fram till vad det är för sjukdomar som man behöver behandla och utreda. Så det är viktig kvalitetsförbättring, säkerhet och framförallt bättre tillgänglighet, lättare att komma till och få bra undersökningar, säger Anders Dybjer som är sjukhuschef på Länssjukhuset i Halmstad.

Nya apparater ger bättre bilder
De nya röntgenapparaterna på Länssjukhuset kan ta bilder på 64 skikt i kroppen på samma gång. Den gamla utrustningen tog bara bilder av 4 skikt. Det gör att den nya utrustningen ger fler och tydligare bilder, vilket gör att läkarna har bättre underlag för att ställa diagnoser.

Tekniken är snabb också. Undersökningen är klar på mellan 10 och 15 sekunder, något som underlättar när man till exempel ska röntga personer som varit med i svåra bilolyckor.

Arbetet underlättas
För röntgenpersonalen underlättas arbetet just eftersom bilderna är så mycket tydligare. Men den nya tekniken har också några nackdelar.

– Det blir mera bilder att titta på, men samtidigt intressant. Pproblemet är att man upptäcker mycket annat också, de är så bra maskinerna att man kan hitta bifynd också som man inte vet riktigt vad det betyder, men det är sånt som man lär sig tror jag, säger Per Johansson, röntgenläkare på Länssjukhuset i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista