Halmstad svarade långsamt på mejl

Det tog inte ens en timme för Falkenbergs kommun att svara på enkel mejlfråga medan det tog sex dar för kommunen i Halmstad att svara på samma fråga. Det visar en undersökning som tidningen ”PC för alla” har gjort.

Men så lång tid som sex dar ska det inte behöva ta, enligt Anders Bergenek som är kvalitetschef i Halmstads kommun.

– Nej, den rutin som vi använder och som gäller är att vi går igenom boxen varje arbetsdag. Har vi mycket mejl så kan vi ibland göra en prioritering men vi ska svara senast dagen efter, säger han.

Falkenberg svarar inom en timme. Är det ett mål som Halmstad kan tänkas eftersträva?

– Nej, vi ligger inte på den nivån. Den ambitionsnivå som vi har och som är det regelverk som gäller är att vi går igenom den här boxen varje arbetsdag. Vi svarar det vi kan varje arbetsdag, och senast dagen efter.

På den mejlfråga som ”PC för alla” skickade ut svarade alltså Falkenberg inom en timme. Laholm, Hylte och Varberg svarade samma dag och för Kungsbacka kommun tog det en dag.

Ska ske skyndsamt
Det finns inga regler för exakt hur lång tid ett svar får ta, bara att det ska ske skyndsamt. Enligt justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren ska en begärd handling skickas ut så fort som möjligt, svaret på en fråga inom ett dygn.

– Vi måste gå in och titta på vilka rutiner vi har och hur tydliga de är, för att säkerställa att det inte händer i framtiden, säger Anders Bergenek på Halmstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".