Manifestation mot ökat våld

På måndag anordnar Brottsofferjouren en manifestation i Falkenberg mot det ökade våldet. Bland annat ska kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Wernersson hålla tal på rådhustorget.

– Många utsätts för våld, och vi hoppas att ungdomarna ska se att det finns människor som bryr sig om dem och vill ha ett samhälle utan våld, säger Maricka Olsson, ordförande i Brottsofferjouren i Falkenberg.

Förra fredagen anordnades det manifestationer mot gatuvåldet i Stockholm, Malmö och Göteborg och det var tusentals människor som deltog.

Ungdomsvåldet ökar
Anledningen till manifestationen var dödsmisshandeln på Kungsholmen i Stockholm för två veckor sedan då en 16 årig pojek misshandlades till döds. Och nu ska alltså en liknande manifestation ordnas i på Rådhustorget i Falkenberg.

Som P4 Radio Halland har rapporterat i veckan har ungdomsvåldet ökat i Halland. Bland annat har antalet ungdomar under 20 år som misstänks för misshandel i Varberg fördubblats det senaste året, och i Falkenberg har antalet misshandlade under 18 år ökat markant.

”Folk känner inte ens varandra”
Maricka Olsson kommer i kontakt med många misshandelsoffer och tycker inte om det ökade våldet.

– Det är så fruktansvärt meningslöst, folk känner inte ens varandra. Det kan vara för att någon frågat nånting eller bara stött ihop lite, så slår de ner någon. Vi vill vi få folk att förstå att man inte kan göra så, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".