Hamnen i Falkenberg måste saneras

Gifterna i Falkenbergs hamn gör att miljö- och hälsoskydds nämnden kräver att hamnen ska saneras. 

Falkenbergs hamn är en av de hamnar med högst gifthalter i Sverige enligt en rapport från SGU, Sveriges geologiska undersökning. Bland annat finns oroväckande mycket Tributyltenn, TBT, som slagit ut musselodlingar o fått honsnäckor att utveckla manliga könsorgan.

Ämnet har använts i båtfärger, men är numera förbjudet inom EU. Gifterna i hamnen kan alltså vara gamla rester eller så har de frigjorts vid blästring av äldre båtar.

Tillsyn av varv utökas
Miljö- och hälsoskyddnämnden utökar nu sin tillsyn av Falkvarv som ligger i hamnen, men företaget menar att man absolut inte är enda syndabocken. Vissa av ämnena som hittats har aldrig hanterats av varvet och företaget har nu beställt en egen undersökning. Innan den är klar vill varvschefen Ulf Bogren inte uttala sig i P4 Radio Halland.

Det är tekniska nämnden som ansvarar för hamnen och ordförande där Claes Ljung säger att han är positiv till en sanering men ansvarsfrågan måste utredas först. Dessutom finns inga pengar budgeterade så frågan behöver också upp på kommunstyrelsens bord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista