Prostitution på nätet ska kartläggas

Polisen i Halland har ingen anställd som bara jobbar med att kartlägga sexhandeln som sker via internet. Det trots att försäljningen av sex inte längre sker på gatan utan blivit allt vanligare på olika sajter på nätet.

Men nu lovar Tommy Sundlén, chef för länskriminalpolisen i Halland, att man ska bli bättre på att spana efter den här typen av brottslighet.

– Kriminalunderrättelsetjänsten avsätter nu resurstid och har redan börjat med att göra sökningar på nätet efter kriminalitet och i det här fallet prostitution, säger han.

Vad tycker du om att man inte har satsat på det här tidigare?

– Man måste ju förstå att prostitution på nätet inte har funnits tidigare utan i andra forum.

Som Sveriges Radios program Kaliber kunde berätta i söndags har de gamla prostitutionsstråken bytts ut mot lättillgängliga portaler på internet där sexuella tjänster förmedlas.

Programmet avslöjade också att nästan inga polisdistrikt utanför storstäderna har någon spaning eller kartläggning av sexhandeln på internet.

Internetspaning mot kriminalitet
Så var det också i Halland tills alldeles nyligen. Nu har polisen nämligen avsatt tid motsvarande en heltidstjänst. Men de arbetsuppgifter som ingår i den handlar inte bara om att spana efter prostitution på nätet, utan även efter annan brottslighet.

Å andra sidan tror Tommy Sundlén att handeln med sex på internet inte är särskild utbredd i länet.

– Man ska inte på något sätt underskatta det, det finns säkert. Men jag vill inte tro att det är speciellt omfattande här i Halland.

Efterlyser en tydligare lagstiftning
I Sverige är det förbjudet att köpa sex sedan 1999. Det är också olagligt att skapa en hemsida där sextjänster annonseras ut eftersom det är koppleri.

Ändå är det svårt att komma åt sådana sidor, säger Tommy Sundlén som vill se en förändring i lagstiftningen.

– Det hade varit hemskt tacksamt att få en tydligare lagstiftning och få möjligheter till att, så att säga, släcka ner hemsidor som vi hittar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".