Jakt efter läkare för heroinmissbrukare

Det är svårt att hitta läkare med rätt kompetens, men vi gör allt vi kan för att hitta en ny. Så säger verksamhetschefen för psykiatrin i södra Halland efter beskedet att subutexbehandlingen för heroinmissbrukare fick skjutas upp när den ansvarige läkaren slutade i förra veckan.

En av de heroinmissbrukare som såg en möjlighet till hjälp försvinna är 45-årige Pierre Vanå.

– Det värsta som kan hända är att jag går ut och börjar använda heroin igen, och det är rysk roulette. För varje injektion är det rysk roulette, överlever jag eller dör jag, säger han.

Ansvarig läkare slutade
Pierre har sökt behandling sedan i februari men hela tiden hänvisats till att det skulle startas ett subutexprogram i Halmstad. Men programmet har skjutits på framtiden och i fredags kom dråpslaget att den ansvarige läkaren slutade med omedelbar verkan.

Nu gör man allt man kan för att hitta en ny läkare med den nödvändiga kompetensen det säger Kristina Svensson som är verksamhetschef för psykiatrin i södra Halland.

– Det har inte gått så värst många dagar sedan i fredags men vi jobbar stenhårt på att hitta andra alternativ.

Hur ser du på att det blir en konstant väntan på besked för människor som lever i en väldigt akut tillvaro?

– Det är klart att det är tragiskt för alla som får vänta och ser sina förhoppningar grusas, säger Kristina Svensson.

Enligt vårdgarantin ska man få träffa en specialistläkarbesök inom tre månader och sedan få behandling om så är nödvändigt efter ytterligare tre månader. Får man inte det har man rätt till vård utanför det egna länet.

Men även om Pierre omfattas av vårdgarantin betyder inte det att hjälpen finns att få någon annanstans.

Febrilt sökande efter alternativ
På landstingets vårdgarantiservice har man de senaste dagarna arbetat febrilt med att hitta alternativ åt de missbrukare som nu gått miste om sin chans till behandling i Halmstad. Men det är svårt att hitta liknande behandlingar som både har lediga platser och drivs offentligt, eller med vårdavtal.

Och medan jakten på alternativ pågår fortsätter Pierres vardag att handla om att stå emot suget efter heroin.

– Det är en sådan stark kraft, och jag är fortfarande abstinent, min kropp skriker fortfarande efter heroin. Men visst vill jag av hela mitt hjärta stanna här. Jag hoppas jag får ett positivt besked om att det är på gång, säger Pierre Vanå, heroinmissbrukare i Halmstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".