Starkare skydd för pigghajen

Från nyår blir det förbjudet att fiska yrkesmässigt efter pigghaj på västkusten och fritidsfiskare får bara använda handredskap om de vill fånga pigghaj.

Skälet är att Fiskeriverket bedömer att arten är starkt hotad, men Viking Bengtsson i Hallandsfiskarna är ändå bekymrad.

– Varje art som man sätter restriktioner på drabbar oss ekonomiskt, säger han.

Men det fiskas väl inte så mycket efter pigghaj idag?

– Nej, men vad som irriterar mig är att det kommer påbud och vi inte har den moderna ordningen som man har i näringslivet i övrigt, att man förhandlar alla frågor.

Efter årsskiftet får man i princip inte alls fiska yrkesmässigt efter pigghaj. I så fall ska man ha särskilt tillstånd från Fiskeriverket.

En pigghaj per fritidsfiskare
Däremot får fritidsfiskare fortsätta att dra upp en pigghaj per person och dygn så länge de använder handredskap.

Men på Fladenbåtarna i Varberg säger man att det bara har hänt på en enda fisketur i sommar att deltagarna har fått upp någon pigghaj.

Beståndet verkar alltså ha minskat ordentligt och det är också därför som Fiskeriverket nu begränsar fisket.

”Måste diskuteras”
Men Viking Bengtsson hoppas alltså att det i framtiden ska bli bättre diskussioner med fiskarna innan man inför sådana här restriktioner.

– Oavsett vad utgången blir så menar jag att den här typen av frågor ingående måste diskuteras mellan de olika organisationerna, vad beslutet än blir, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".