Adhd-barn får narkotikaklassad medicin

Alltfler barn i Halland med adhd, damp eller andra koncentrationssvårigheter behandlas med narkotikaklassade mediciner.

Förra året skrevs det i Halland ut ungefär sju gånger mer av så kallade centralstimulerande mediciner jämfört med för sex år sen.

Gunilla Thernlund, överläkare vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Lund, säger att den kraftiga ökningen hänger samman med att man först de senaste tio åren börjat använda metoden med den här typen av mediciner.

– Vi har inte behandlat de här barnen på det sättet som man kan tidigare. Jag uppfattar det inte som att de här barnen har ökat utan tvärtom att vi har hittat en behandlingsform som fungerar och som fler vill ha.

Inga nya rön
Att mediciner som till exempel Ritalin eller Concerta i mycket svaga doser har en positiv effekt på barn med koncentrationssvårigheter har man vetat sedan slutet av 30-talet.

Men långt in på 90-talet har det funnits ett motstånd mot att förskriva den här typen av mediciner till barn.

Dessutom var det först då som diagnosen adhd blev accepterad, och en stor studie kunde visa att medicineringen ofta gav en dramatisk förbättring för många barn, som upplevdes som störande för omgivningen.

Bättre kunskaper
Idag är kunskaperna betydligt bättre och vården kan idag utreda och behandla adhd-patienter, som man tidigare inte kunde då man mer var inriktad mot familjeterapi och liknande, som inte fungerade i många familjer.

Trenden är likartad i hela västvärlden, där det inte minst i Europa funnits en stor skepsis, säger Gunilla Thernlund som själv varit kritisk mot att behandla barn med adhd med narkotikalassade mediciner.

– Många som kommit i kontakt med de här barnen och själva sett vilken förändring det kan medföra med en bra medicinering har ändrat sig väldigt mycket, precis som jag själv gjorde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".