Vattenläckage för miljoner

Stora mängder rent vatten läcker varje år ut ur de halländska kommunernas ledningsnät. Det här är ett problem, enligt Lennart Lorick som är VA-chef i Halmstad.

– Det finns en trend att det här läckaget ökar med tiden, och så har det gjort under ett par år nu, säger Lennart Lorick.

Hur kan det komma sig?

– Vi tror att de galvaniserade ledningar som grävdes ner på 60-talet och på början av 70-talet börjar ge sig tillkänna nu. Det är sådana korrosionsskador på dem att vi börjar få ett kännbart läckage.

Otäta ledningar
Om en kubikmeter vatten kostar i runda tal en krona att producera betyder det att rent vatten för fyra miljoner kronor rinner ut i sanden varje år i Halland.

En del av det här svinnet går i själva verket åt till att spola rent ledningar och släcka bränder.

Men en hel del tror man också sipprar ut genom otäta ledningar som börjar bli till åren och Halmstad tänker nu sätta in ett särskilt arbetslag som på heltid ska leta efter läckor.

Svinnet har ökat
Att Halmstad måste agera beror på att svinnet har ökat i flera år och nu är uppe i 17 procent. Annars har både Hylte och Laholm större läckage med cirka 25 procent, och det finns kommuner i Sverige där hälften av vattnet försvinner.

Halmstad har för övrigt andra problem med vattenförsörjningen som är värre än otäta ledningar.

– Vi hade en extrem situation i fjol med en bedömd fördubblad befolkning i Halmstad under en viss period och långvarig torka där vi hade en väldigt hög vattenförbrukning. Läckaget är ganska begränsat i det perspektivet. Däremot måste man långsiktigt hantera läckagesiffrorna, säger Lennart Lorick, VA-chef i Halmstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".