Hamnarbetare går i strejk

Allt arbete i de halländska hamnarna, liksom övriga svenska hamnar, läggs ner under några timmar på fredag i nästa vecka. Transportarbetarförbundet genomför då i samarbete med Hamnarbetarförbundet vad man kallar en politisk manifestation mot EU-kommissionens förslag som ska ge arbetsgivarna friare händer i hamnarna.
Bakom det förslag till friare anställningsregler finns främst redarna, som vill kunna använda vilken arbetskraft man vill för lossnings- och lastningsarbetet i hamnarna. - Den långsiktighet som behövs för att våga genomföra de stora investeringar som krävs i hamnarna slås lätt sönder om "lycksökare", tillåts komma in i hamnarna, säger Transports förbundsordförande Per Winberg till P4 radio Halland. Terminal Vests VD Torbjörn Wedebrand säger att aktionen kommer att störa verksamheten och drabba kunderna. Själv tror han att EUförslaget kan bli bra för konkurrensen mellan hamnarna, något han menar är syftet med förslaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".