Skorstenen ska dämpas, men det dröjer

Den tyske tillverkaren av skorstenen på den nya sopförbränningsanläggningen i Halmstad har sagt att man kommer att fästa dämpare, det vill säga vikter, i skorstenens topp för att den inte ska svaja i fortsättningen.
För en dryg vecka sen började skorstenen svaja kraftigt och på Renhållningsbolaget befarade man att den skulle gå av. Orsaken var ett fenomen som kan uppstå där luftvirvlar av en viss hastighet och riktning får en lång och smal konstruktion i gungning. Enligt Renhållningsbolagets driftchef Lars Jacobsson kan det ta några månader innan dämparna är ditsatta eftersom vissa beräkningar måste göras först. Han säger också att tillverkaren Seigl kontrollerat skorstenen och sagt att det inte är någon fara. Vi får väl lita på det säger Lars Jacobsson till P4 radio Halland , men vi håller ett öga på skorstenen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".