Polisen ändrar inriktning på narkotikabekämpning

Efter att Hallandspolisen förra våren fick omfattande kritik från Rikspolisstyrelsen, för sitt sätt att arbeta mot narkotika så försöker man hitta vägar att förbättra arbetet. Kungsbackapolisen koncentrerar sig nu på att avslöja och ta fast langare och missbrukare. En särskild grupp med fyra tjänster har tillsatts, som bland annat tar fler urin- och blodprov på personer som beter sig misstänkt och finns på ställen där man vet att narkotika förekommer.
En kartläggning som gjorts i Kungsbacka visar att missbruket är mer utbrett än man tidigare trott. Omkring hundra personer finns med i olika sammanhang och bruket är spritt inom flera olika grupper. Jan Norling i Kungsbackapolisens narkotikagrupp säger till P4 radio Halland att han inte trodde att det skulle vara så lätt att hitta så många missbrukare och narkotikahanterare som det var. Den information om narkotikan som polisen under nittiotalet arbetade mycket med på bland annat skolorna, får andra nu ta över. Lars Heimbrandt som är närpolischef i Kungsbacka säger att man märkt att det inte gav den effekt som man hoppats på och att polisen istället får satsa på sin kärnverksamhet. Just nu håller ett förslag på att tas fram för hur hela hallandspolisen ska inrätta sitt arbete mot narkotikan, efter kritiken från Rikspolisstyrelsen. I det arbetet är kungsbackapolisens arbetssätt något av ett pilotprojekt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".