Inga elsaneringsbidrag till elallergiker

Det blir inga bidrag till bostadsanpassningar för elallergiker i Falkenbergs kommun.

Det beslutade kommunfullmäktige på torsdagen, när den borgerliga majoriteten tillsammans med Sverigedemokraterna med klar majoritet avslog motionen om ekonomisk hjälp till elallergiska personer.

Mycket besviken
Socialdemokraten, Dahn Persson, den fullmäktigeledamot som författat motionen, är bedrövad.

– Det är direkt felaktigt, för kommunen har det yttersta ansvaret för alla oss medborgare i Falkenberg. Här tar man udden ur att hjälpa en människa som har problem att kunna leva så drägligt och naturligt som alla andra friska kan göra. Så det är djupt olyckligt, säger han.

Lagen om bostadsanpassning ger inte stöd för att bidrag betalas ut till elallergiska, i och med att det saknas vetenskapliga bevis för att elallergi är en fysisk sjukdom.

Avfärdar sociallagen
Att istället åberopa sociallagstiftningens bestämmelser för att ge ekonomiskt stöd till elsanering av bostäder för allergiker, avfärdar Dahn Persson.

– Då är det biståndsprövning och då tolkar jag det utifrån att då kanske man får göra sig av med allt man äger och har för att få det här biståndet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".