"Allvarligt att ungdomsmål dröjer"

Det är allvarligt att det tar så lång tid innan ungdomsärenden tas upp av domstol. Det säger kammaråklagare Gisela Sjövall apropå en JO-anmälan mot åklagarmyndigheten i Halmstad som gäller en flicka som fick vänta ett helt år innan åtal väcktes.

Gisela Sjövall hoppas att den omorganisation som åklagarkammaren gjorde vid årsskiftet ska medföra att liknande fall undviks framöver.

– Sedan första januari är det ett färre antal särskilt utsedda åklagare som har hand om ungdomsärenden, just för att man ska kunna hålla de här ärendena under bevakning på ett helt annat sätt, säger hon.   

Tidsgräns på sex veckor
Lagen säger att det ska vara en särkilt skyndsamhet när det handlar om unga lagöverträdare där man satt en tidsgräns på sex veckor innan en påföljd bestäms.

Det anses extra viktigt att en ungdom inte ska vänta på påföljderna för att samhället snabbt ska kunna vidta åtgärder för att personen inte ska begå fler brott.

Även brottsoffret drabbas
Att det dröjer innan man handlägger ett fall har också konsekvenser för brottsoffret som oftast i de här fallen också är ung. Bortsett från att det är psykiskt påfrestande innebär en fördröjning att båda parter inte minns detaljer av vad som hänt, vilket får till följd att rättegången blir sämre.

– Oftast begår ungdomar brott mot andra ungdomar, och då får även brottsoffret vänta. Sen när de kommer till domstol minns de inte och det innebär att rättegången blir generellt sätt sämre, säger Gisela Sjövall, kammaråklagare i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".