Centrala kvarter ändrar utseende

Centrala Kungsbacka kommer att ändra karaktär de närmaste åren. Två nya parkeringshus, och höga hus med bostäder och kontor planeras i området kring Alléskolan.

Diskussionen om hur den centrala och mycket attraktiva marken i området runt gamla Alléskolan ska användas har pågått länge.

Nu börjar planerna ta fastare form. Kommunens planeringschef Hasse Andersson räknar med att ett samlat förslag för de båda kvarteren Ejdern och Valand ska presenteras inom två månader.

Upp till 400 bostäder
Den översiktliga grundidén är 300 till 400 bostäder, en del av dem i ganska höga hus på fyra till fem våningar. Därutöver ska det bli mycket kontorsytor och rejält med parkeringsplatser i form av två nya parkeringshus.

Och de som har talat sig varma för hotell eller äldreboende i området kan fortfarande hoppas. Det går att få plats med de här sakerna också, om politikerna så vill, säger Hasse Andersson.

Fler parkeringsplatser välkomnas
Just planerna på fler parkeringsplatser är något som välkomnas av företagare i innerstaden. Lisbeth Svensson driver en underklädes-butik.

– Man måste bli av med bilen någonstans, och det behöver inte vara på torget, naturligtvis. Det ska vara i anslutning så att folk kan komma in och ha det trevligt på torget, det är det vi vill, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".