Leksaksbutiker har bristande säkerhet

Stora brister i lokalerna, blockerade sprinklersystem och krav på nya lokaler. Det är delar av den kritik som leksaksbutikerna BR i Halland har fått av arbetsmiljöverket efter en inspektion.

Bristerna kan leda till allvarliga situationer, säger Lennart Jonsson, arbetsmiljöinspektör i Västra Götaland.

– De som gäller utrymningstryggheten är naturligtvis väldigt allvarliga. Kan man inte komma ut i ett nödläge, det kan vara i form av brand eller ett hot, är det väldigt allvarligt. Det förutsätter vi att man rättat till.

Vad innebär de här riskerna för kunderna?

– Det innebär risker för kunderna också, naturligtvis.

Arbetsmiljöverket har inspekterat BR-butiker i hela landet för att ta reda på hur lokalerna ser ut, hur säkerheten fungerar och hur kunskaperna är hos de anställda när det gäller arbetsmiljöreglerna.

Tre butiker i Halland
Tre av de inspekterade butikerna ligger i Halland; två i Halmstad och en i Varberg.

Alla tre butikerna har stora brister, enligt arbetsmiljöverket. Båda butikerna i Halmstad lagrar för mycket varor på höjden, något som kan leda till att personalen kan ramla ner när de ska hämta varor. Och i Varberg måste lokalen byggas om eller bytas ut helt för att den är för trång.

I övrigt är kunskaperna om arbetsmiljö dåliga liksom säkerheten kring ensamarbete och hanteringen av kemikalier.

Bristande kunskaper förklaringen
Lennart Jonsson tror att det här beror på bristande kunskaper hos dem som jobbar i butikerna. Men det är inget som ursäktar att bristerna finns.

– Det är inte acceptabelt. Det viktigaste man har är sin personal och de har vissa bra rutiner på en del saker men just det här med arbetsmiljö har ramlat lite utanför stolarna. De har väl fått sig ett litet uppvaknande av våra besök, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".