Polisen missar fartsyndare

Medan antalet trafikanter som kör för fort, kör utan bälte eller kör onyktra ökar i Sverige, pekar statistiken på en minskning i Halland. Men siffrorna talar inte sanning. Bakom minskningen av trafikbrott i Halland ligger i stället färre kontroller och därmed färre som åkt fast.
Förra året togs i hela landet 5 procent fler fortkörare än året tidigare. Men i Halland var det i stället en minskning med nästan 20 procent. Samma sak med antalet bilister som körde utan bälte. En kraftig ökning i landet men en minskning i Halland med nästan 20 procent. Och fler rattfyllerister avslöjades utom i Halland som hade oförändrat antal jämfört med året innan. Bakom minskningen av trafikbrott i Halland ligger färre kontroller och därmed färre som åkt fast. Det beror enligt Hallandspolisens talesman Christer Harplinger på att polisbevakningen och utryckningsverksamheten sommartid tar resurser från trafikövervakningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".