Lansering av regionordförande kritiseras

Det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet i Varberg, Kaj Berntsson, som nu är fullmäktigeledamot i det nya Region Halland, reagerar mot att moderaterna lanserar det tidigare landstingsrådet Anne-Marie Brodén som ordförande i Region Halland. Men kommunstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim (m) försvarar nomineringen. Anledningen är att hon idag sitter i riksdagen.
Enligt Kaj Berntsson rimmar det illa med grundtanken med Hallandsförbundet att stärka den regionala politiska beslutskraften. Kaj Berntsson anser att förutsättningarna för beslutet att bilda Hallandsförbundet av länets sex kommuner och landstinget faller om den borgerliga majoriteten väljer en ordförande som sitter i riksdagen i Stockholm, oavsett vilken partifärg det rör sig om. Varberg har som enda kommun i länet bildat en regionkommitté bestående av politker med regioanla uppdrag, och nu vill Kaj Berntsson omgående att det moderata kommunalrådet Gösta Bergenheim kallar till möte för att bl a diskutera vad förslaget att lansera Anne-Marie Brodén kan få ur varbergskt perspektiv. I början av mars ska det nya kommunalförbundet konstituera sig och Kaj Berntsson hoppas då det finns förslag på en ordförande som i första hand representerar Halland. Men moderatkommunalrådet i Varberg Gösta Bergenheim försvarar lanseringen av Brodén. Han tycker inte att den lokala förankringen blir lidande. Enligt Bergenheim har Brodén en mycket stor kunskap om och stark förankring i det halländska samhället. Hon har bland annat suttit som landstingsstyrelsens ordförande och har lång erfarenhet från kommunpolitiken i Laholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".