Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot minskat specialstöd

– Vår son med Downs syndrom får inte det specialstöd han behöver av Falkenbergs kommun och det hämmar hans utveckling. Det säger föräldrarna Sven-Erik och Elisabet Dahlberg i Okome, sedan kommunen dragit ner på sonens stöd.

Föräldrarna Dahlberg anser att Falkenbergs kommun inte tar sitt fulla ansvar för sonen med Downs syndrom, och att kommunen bryter mot skollagen.

– Enligt skollagen paragraf nio ska alla barn i behov av särskilt stöd få den hjälp de behöver. Med det system som Falkenbergs kommun har tycker inte vi att de följer skollagen fullt ut, säger Elisabeth Dahlberg.

Hur mycket specialstöd skulle er son behöva i veckan, anser ni?

– När han är på förskolan behöver han en vuxen nästan hela tiden han är där, det vill säga 15 timmar i veckan. Men nu får han fem timmar under vårterminen, som extra resurs i gruppen.

Att eran son inte får mer än fem timmar framöver, hur tror du att det kommer att påverka hans utveckling?

– Jag är rädd att han kommer att förlora en del av det han kan idag. Det finns en rädsla av att han kan bli utåtagerande eller alternativt stänga in sig i sig själv om han inte får stödet.

Avfärdar kritiken
Men Rolf Landholm som är tillförordnad chef på barn- och utbildningsförvaltningen avfärdar kritiken.

– Det är inte enbart de här timmarna som är avgörande utan det är vilken organisation man har på den skola där barnet finns placerat och det handlar också om hur gruppen ser ut som helhet. Det är ett extrastöd som vi lägger ut i verksamheten, så vi anser att vi följer den lagstiftning som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".