Allergi mot hästar överdrivet hot

Att hästar är hot mot personer som är allergiska är överdrivet. Det visar en ny undersökning som gjorts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hästallergener, de ämnen som orsakar allergier, sprids nämligen inte alls så lätt och långt som man trott tidigare. Och det kan kanske innebära att det då bli tillåtet att bygga stall och ha hagar närmare bostadshus i framtiden, en fråga som ofta orsakar strider och överklaganden.

Att vara allergisk mot hästar är inte ovanligt, och ett tungt skäl till att vilja hålla pållarna på avstånd. Men undersökningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att hästallergenerna, som består av större partiklar än till exempel pollen inte flyger särskilt långt. 50 mer från stalldörren är nivåerna omätbara om det inte blåser stark medvind. Då kan låga nivåer mätas upp 500 meter från stallet.

- Boverket rekommenderar en gräns på 500 meter mellan bostadshus och närmaste stall eller hage, säger länsarkitekt Peter Nordström.

- Vi får se om det kommer nya riktlinjer efter de senaste rönen om allergier, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".