För tidiga smällande irriterar hundägare

Många hundägare reagerar över att det skjuts av fyrverkerier och smällare redan nu under julhelgen, trots att raketer och smällare bara får avfyras på nyårsafton.

Det är flera stycken som är alldeles förtvivlade för att deras hundar ligger och skakar, säger ordföranden i Djurskyddet Norra Halland. Det är absolut förbjudet att smälla smällare utan tillstånd, säger ordföranden i Djurskyddet Norra Halland, Irene Laigar.

Tror du att folk och kanske föräldrar vet om det här?

– Jag har fått den uppfattningen att det är många som inte känner till att detta är förbjudet. Det är väldigt många hundar som inte klarar av det här och även katter med, som blir fruktansvärt dåliga och gömmer sig när det börjar smälla.

Kan man inte träna hundar till att tåla det här lite mer?

– Jo, man kan kanske träna dem men då får man göra det från att de är riktigt små valpar.

På vissa platser i landet har myndigheterna kommit överens om att man inte får sälja smällare förrän några enstaka dagar innan storhelgerna. Skulle det hjälpa?

– Ja, absolut, för man kan inte hålla på att droga ett djur flera veckor i förväg. Det räcker om man behöver göra det nyårsafton, påskafton och de dagar det är tillåtet, säger Irene Laigar, ordförande i Djurskyddet Norra Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".