Bristande kunskaper om endometrios

Vart tionde kvinna i fertil ålder lider av endometrios. Sjukdomen ger svåra smärtor och trots att den är vanlig är det många som aldrig hört talas om den.

Det tar oftast flera år innan den som bär på sjukdomen får en diagnos. Johanna Nordengren, överläkare på kvinnokliniken i Halmstad tror att det finns en bristande kunskap om endometrios inom den allmänna sjukvården.

- Smärttillstånd är ju svåra och just den här formen av sjukdom kommer och går. Man kan vara bra ett tag och sen kan man ha ont. Då kanske det inte riktigt tas på allvar alltid, säger Johanna Nordengren.

Endometrios eller chokladsystor som det ibland kallas är härdar som oftast sitter på äggstockarna eller på livmodern och som kan ge svåra smärtor.

Ett vanligt symtom på endometrios är just svår mensvärk och det är kanske därför som det tar tid innan sjukvårdspersonalen misstänker endometrios.

Sjukdomen kan innebära en ökad risk att utveckla mer allvarliga sjukdomar, som cancer.

- Det behöver inte bara röra sig om äggstockscancer utan det kan vara andra former också, säger Johanna Nordengren.

Det finns också de som inte har några symtom alls. För många upptäcks sjukdomen när de utreds för barnlöshet. Det är nämligen den vanligaste orsaken till ofrivillig barnlöshet. Ungefär hälften av de som har endometrios kan inte få barn på naturlig väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista