Kungsbacka

Kritik mot flyktingomröstning på hemsida

Inför tisdagens politiska beslut om flyktingmottagning i Kungsbacka har partiet Kungsbackaborna startat en omröstning på sin hemsida. Men metoden av mäta opinion får kritik.

- Kungsbackaborna vill på det hä sättet skapa en stämning emot flyktingmottagningen, säger Birgitta Elfström som arbetar som rättsligt ombud för asylsökande och som tidigare var ordförande i Kungsbacka FN-förening.

Kungsbackaborna har lagt ut en fråga på sin hemsida där man kan rösta på om Kungsbacka ska ta emot 50 flyktingar i år. Sent på söndagseftermiddagen var det 77 procent som sa nej till flyktingmottagning medan 23 procent sa ja.

Partiet har redan tidigare sagt att man ska använda omröstningar som metod för att ta ställning i enskilda sakfrågor.

De stora partierna i Kungsbacka har skrivit på en överenskommelse för att visa att de är eniga om att ta emot flyktingar. Så lär beslutet i kommunfullmäktige också bli  oavsett vilken ståndpunkt partiet Kungsbackaborna intar. Partiet skrev inte på överenskommelsen, och i kommunstyrelsen sa ordförande Roger Larsson nej till flyktingmottagning. Samtidigt förklarade han att partiet egentligen inte har bestämt sig.

- De tyder på att partiet inte vill ta emot flyktingar, säger Brigitta Elfström