Vanligt med bedrägerier på internet

Bedrägerier i samband med handel på internet har blir allt vanligare. Samtidigt har polisen problem med att få fram tillräckligt med bevis för att fälla bedragaren i domstol.

Flera miljoner svenskar köper och säljer begagnade varor på internet.  Men i takt med att köparna blir fler, ökar också antalet bedragare. Under 2007 uppgick handeln med begagnade varor via internet till flera hundra miljarder kronor i Sverige. 161 miljarder bara på blocket punkt se. Där satte hallänningarna in 35 annonser per 100 invånare.  

– Det är svårt att komma åt dem som utför bedrägerier på internet, även om det är enkla sätt som de utförs på, säger Ingvar Johansson på kriminalpolisen i Falkenberg.

I ett fall där en person blev åtalad för 50 bedrägerier blev det bara fällande dom i två ärenden i tingsrätten för medhjälp till bedrägeri.

– Det är svårt att bevisa vem som tagit ut pengarna som betalats för varan som inte levererats, säger Ingvar Johansson.

Hans rekommendation är att använda de säkerhetstjänster som finns när man handlar på internet, för att slippa bli lurad.

De säkerhetstjänster som finns till exempel på Blocket innebär att säljaren inte får tillgång till köparens pengar förrän köparen fått varan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista