Kungbacka

Före detta elever döms för skadegörelse

Ett busstreck som gick över styr. Så kan man sammanfatta den skadegörelse som två tidigare elever på Maleviksskolan i Kungsbacka förra sommaren åstadkom. De unga männen, 17 och 18 år, döms till ungdomsvård respektive dagsböter för skadegörelse.

De två åtalade före detta eleverna medgav att de hade tagit sig upp på skolans tak och hängt in en slang genom ett öppet fönster och sen kopplats slangen till en vattenkran man vridit på.

Eftersom slangens munstycke inte passade till kranen, kom det mesta av vattnet utanför. Därför hade de inte räknat med att vattenskadorna skulle bli så omfattande som nu blev fallet, där parkettgolvet i flera salar måste rivas upp.

Återvände till skolan
Efter att de vridit på kranen och gått hem, återvände de några timmar senare för att stänga av kranen. Men då hade redan en lärare som kommit till skolan stängt av.

De två åtalade hade trott att det skulle räcka med att städerskorna bara behövde torka upp vattnet dagen därpå, vilket rätten tolkade som att de inte hade det uppsåt åklagaren ansåg.

Skadeståndsfrågan avgörs senare
Därför döms de enbart för skadegörelse av normalgraden. Den yngre till 80 timmars ungdomstjänst och den äldre som hunnit fylla 18 till 100 dagsböter á 50 kr.

Skadeståndsdelen, där kommunen kräver 560 000 för alla vattenskador ska avgöras senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista