Halland

Varannan hallänning saknar skyddsrum

Nästan varannan hallänning saknar en plats i ett skyddsrum. Det gör Halland till det län i landet där flest skulle stå utan skydd vid ett eventuellt krig. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

I Halland finns det drygt 1600 skyddsrum som ska användas om det skulle bli krig i Sverige. Men det är alldeles för få om man tittar på antalet invånare i länet.

De skyddsrum som finns skulle bara rymma 55 procent av hallänningarna. 45 procent skulle alltså stå utan skydd.

Inga nya byggs
Antalet skyddsrum minskar. I halland har drygt 100 skyddsrum försvunnit under de senaste tio åren. Idag byggs det inte heller några nya.

Men bristen på skyddsrum är inget vi behöver oroa oss för. För i nuläget finns det ingen hotbild mot Sverige. Den dag det finns en hotbild och behovet av skyddsrum finns skulle det byggas fler. Det säger Björn Ekengren, skyddsrumsexpert på Räddningsverket.

Räddningsverket inspekterar
Det är politikerna som gör en analys av hoten mot Sverige. De tar även beslut om huruvida fler skyddsrum ska byggas eller inte.

De skyddsrum som finns ska underhållas av fastighetsägaren. Räddningsverket inspekterar dem med 10 års mellanrum. Då kontrollerar man att allting fungerar, att det finns verktyg osv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".