Varberg kämpar för tunnel

Varbergs kommun fortsätter att bearbeta Banverket för att försöka ändra förslaget om att skjuta en tågtunnel till efter år 2012. Idag, måndag, reser en delegation från kommunen till Göteborg för att träffa Banverkets generaldirektör Bo Bylund.
- I första hand måste planarbetet för en tågtunnel under Varberg fortsätta. Avbryts det tappar vi väldigt mycket tid, det säger kommunalrådet Gösta Bergenheim i Varberg, som idag på måndagen ska delta i ett seminarium i Göteborg om järnvägen i Västsverige. En senareläggning med åtminstone fem år som kom som en kalldusch för Varbergs kommun strax efter årsskiftet. Dels för att tunnelbygget är nyckeln för den framtida utformningen av Varbergs centrum, dels för att kommun anser att man har avtal med Banverket om tunnelbygget. Ett avtal som kommunen anser att verket har brutit mot, men det tillbakavisas av Banverket. Kommunledningen träffade i början av februari chefen för Banverket Väst, Agneta Kores, och idag reser åter en delegation från Varberg till Göteborg för att lägga fram sina åsikter. I samband med ett seminarium som Banverket håller om satsningarna på järnvägen i västsverige ska man också träffa Banverkets generaldirektör Bo Bylund. Det Varberg nu skjuter in sig på är att förmå Banverket att fortsätta planarbetet för tunnelbygget. Skulle planarbetet stoppas, måste man om några år starta om det och det skulle kosta oerhört mycket tid, säger kommunlarådet Gösta Bergenheim, som anser att att varje år man kan få en tunnelstart tidigare än 2012, är viktigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".