Halland

Barns sjukhusbesök ska undersökas

Har barn som besöker sjukvården ofta också föräldrar som är flitiga besökare? Det ska falkenbergsläkaren Håkan Bergh försöka ta reda på i ett forskningsprojekt som stöttas av pengar från landstinget.

Håkan Bergh har tidigare undersökt varför vissa människor söker vård betydligt oftare än andra och nu är det barnens tur. Håkan Bergh kommer att leta fram sina uppgifter via de register som finns inom landstinget. Där kan han till exempel se om det finns ett samband mellan mångsökande barn och deras föräldrar. Barnen han tittar på är i åldrarna ett till tio år.

Det som kännetecknar de barn som söker ofta är att de framförallt söker för infektionssjukdomar och att de använder mycket antibiotika.

- Antibiotikaförskrivningen till den här gruppen kan ligga så högt som 17 gånger högre än övriga befolkningen, säger Håkan Bergh.

Även familjens ekonomiska situation kan spela roll.

- De som har haft en sämre ekonomi under sin barndom. De kan få en ökad infektionsbenägenhet även som vuxna. Så att det verkar kunna påverka kroppen och vara en påverkan som sitter kvar i livet, säger Håkan Bergh.

Håkan Bergh säger att den här lilla gruppen tar en stor del av sjukvårdens resurser och att det därför är en bra investering om man kan hitta sätt att förebygga sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".