HYLTE

Lärarkritik mot besparingsförslag

Reaktionerna kring förslaget om att ta bort 17 lärartjänster i Hylte kommun har väckt starka reaktioner bland personalen på Elias Fries skola i Hyltebruk. 

Marianne Johansson, lärare på Elias Fries skola i Hyltebruk, säger att resultatet skulle bli en oerhört pressad arbetssituation.

- Vi kan inte förstå hur man ska kunna göra samma insatser till barnen med så många färre lärartjänster.

I höstas fick barn- och ungdomsnämnden reda på att de måste spara sex miljoner kronor. Det var då man lade fram kritiserade förslaget att lägga ner byskolorna i Landeryd, Kinnared och Rydöbruk. Tanken var att skolorna skulle läggas ner redan i höst, men eftersom kommunfullmäktige inte tar beslut i frågan förrän i juni så skjuts en eventuell nedläggning upp.

Men pengarna måste fortfarande sparas. Därför vill barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott alltså ta bort 17 tjänster på skolorna i kommunen. Ett förslag som skulle spara nästan sju miljoner kronor. Förslaget skulle bland annat innebära att lärarna skulle behöva undervisa mer.

Marianne Johansson säger att de kommer ta upp den kritik de har på ett medlemsmöte på torsdag.

Mikael Falk som är barn- och ungdomschef i kommunen säger att besparingen är nödvändig för att klara ekonomin. Han säger att upplägget är sådant att det ska få så lite negativa földer som möjligt.  

Förslaget ska presenteras för kommunstyrelsen den 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".