Falkenberg

Rättegång mot 16-årig med mordplaner avslutad

Idag, måndag, avslutades rättegången mot den 16-åring i Falkenberg som förra året hade planer på att skjuta två flickor. Orsaken var att han tyckte att de kränkt honom på nätet och via sms. 16-åringen som erkänt att han haft planer på att skjuta flickorna och gömt undan vapen och ammunition i ett gitarrfodral, avslöjades dock innan några planer sattes i verket.

Bakgrunden var att ett tonårsgäng splittrades förra sommaren och som snart resulterade i att de två falanger som uppstod börja smäda varandra via chatsidor på nätet eller sms. Det fick till slut fick 16-åringen att besluta sig för att skjuta 2 flickor med ett kikarförsett salongsgevär han tagit ur sin fars vapenskåp.

Men efter att en 16-åringens kamrater fått vetskap om planerna o blivit orolig fick polisen så småningom fatt på vapnet efter att pojkens föräldrar hittat det o där de också fått vetskap om planerna via pojkens mobiltelefon.

Sedan dess är 16åringen tvångsomhändertagen. Enligt åklagaren saknar det betydelse om 16-åringen idag ångrar sina planer och därför ska han dömas till förberedelse till mord och sluten ungdomsvård eftersom det i planeringen också ingick hur besljutandet av flickorna skulle gå till.

16-åringens försvarare ansåg däremot att brottsrubriceringen då hellre borde vara förberdelse till dråp, för att planerna uppstått i affekt och att hans klient sannolikt ändå inte hade kunnat lyckats i eventuellt uppsåt att träffa sina offer. Därför borde fortsatt vård vara den lämpligaste påföljden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista