Halmstad

Effektivt bemötande av rattfyllerister

Samarbetet mellan polisen och socialen om att alla som åker fast för rattylleri ska anmälas till socialen inom 24 timmar är effektiv. Det tror flera av de gripna. Hittills har 15 procent av de tillfrågade tackat ja till hjälpen.

Tiden är viktig. Därför ska personen i fråga bli erbjuden hjälp inom 24 timmer efter gripandet. Då är man nämligen som mest mottaglig för stöd och är inte lika benägen att komma med bortförklaringar.

Ett gripande berör. Många upplever det som skamligt och är av den anledningen mer mottagliga för hjälp mot ett eventuellt alkohol beroende.

Projektet är ett samarbete mellan olika berörda myndigheter och kallas skellefteåmodellen. Idag arbetar samtliga kommuner i Halland efter den här modellen. Hjälpen är anpassad efter individens behov där man både har individuella- och gruppsamtal.

Beroende på hur stora alkoholproblemen anses kan man bli erbjuden antingen veckoprogram eller månadsprogram. Enligt Christel Lood har dom flesta deltagare varit positiva till metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".