Falkenberg

Oklart hur vindkraftsprotester hanteras

Över 150 fastighetsägare vill stoppa vindkraftparken på Skottarevet utanför Falkenberg, men det är långtifrån säkert om de får chansen att agera för sin sak en gång till. Det får däremot de som vill värna om fisket.

Det har formligen vällt in överklaganden mot miljödomstolens beslut att tillåta vindkraftparken på Skottarevet, de flesta är fastighetsägare.

Men det är långtifrån säkert att de får göra sin röst hörda i nästa instans som är Miljööverdomstolen.

Visserligen står det redan klart att frågan om vindkraftparken ska avgöras där, eftersom den statliga myndigheten Kammarkollegiet har utnyttjat sin rätt att driva frågan vidare. Johan Svensson på Kammarkollegiet vill stoppa etableringen främst för torskfiskets skull.

När det gäller alla privatpersoner så funderar miljö-överdomstolen just nu på om de är så påtagligt berörda så att de har rätt att överklaga.

Exploatören Favonius pekar på två fall där boende inte fick rätt att klaga på andra vindkraftparker.

Såväl boende som yrkesfiskare vill säkerligen ha en ny offentlig rättegång. Kammarkollegiet har redan makt att beordra fram en sådan men kan också nöja sig med att fallet avgörs på ett slutet möte.

Kammarkollegiet har inte bestämt sig, men Johan Svensson medger att det stora allmänintresset kan tala för en ny rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".