Ett förödande förslag, enligt de halländska fiskarna.

Fiskare kritiska mot minskad flotta

Fiskare i norra Halland är kritiska mot regeringens förslag som bland annat innebär att man vill minska den svenska fiskeflottan med 30 procent.

Den som väljer att skrota sitt fartyg kommer att få ett bidrag. Den som också slutar fiska helt kommer att kunna få ett avgångsvederlag. Syftet är att man vill nå ett hållbart fiske i Sveriges hav.

– Vi har ganska många båtar som kan ta upp väldigt mycket fisk och den fisken finns inte i våra hav. Då måste vi minska flottan så att vi får en bättre biologisk mångfald i våra hav, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Svårare att rekrytera
De fiskare i norra Halland som P4 Radio Halland har pratat med säger att regeringens förslag vore förödande för fiskeyrket.

Det är redan idag svårt att rekrytera nya, unga fiskare och de yrkesverksamma fiskarna tror att en sådan här sak skulle göra det ännu svårare. Enligt dem skulle det i värsta fall kunna ta död på fiskeyrket.

Oklart hur många som berörs
Regeringen vill satsa 200 miljoner på åtgärder för att nå ett hållbart fiske. Man måste anpassa fiskeflottans storlek till fiskebeståndets storlek. Bland annat genom att fiskefartyg ska skrotas, yrkesfiskare ska ges avgångsvederlag och fiskarna ska använda bättre redskap.

Hur många av de halländska fiskarna som skulle beröras av regeringens förslag är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".