Halland

Barnens behov sätts i centrum

Barnen ska stå mer i fokus i socialtjänstens arbete. Det är huvudsyftet med det nya arbetssättet Barns behov i centrum, eller BBIC, som just nu införs i alla halländska kommuner.

Arbetssättet är utvecklat av Socialstyrelsen och har tidigare testats i sju andra kommuner i landet.

– Det är en vision där man tittar på barn som är föremål för socialtjänstens insatser, att de ska ha samma möjligheter att växa upp som andra barn, säger Anders Gustavsson, chef på utredningsenheten på socialtjänsten i Halmstad kommun.

Vad är den största skillnaden med den nya metoden mot hur ni jobbade med den gamla?

– Det blir mer systematiskt, den är mer forskningsbaserad. Jag tror att föräldrar och barn kommer att bli mer synliga i utredningarna.

Inom BBIC finns det uppsatta riktlinjer för hur socialarbetarna ska jobba när de utreder en anmälan som har kommit in. Tanken är att skapa ett enhetligt arbetssätt som ska leda till att utredningarna blir bättre.

Samma arbetsgång
Själva arbetsgången med en anmälan som leder till en utredning och eventuella åtgärder är egentligen densamma som förut. Allt utgår från socialtjänstlagen.

Skillnaden är att man med BBIC alltså sätter barnens behov mer i fokus. Man ser till hur barnens livssituation och behov ser ut genom att titta på faktorer som hälsa, utbildning och utveckling. Sen ser man hur föräldrarna tillgodoser sina barns behov och även hur miljön kring familjen ser ut.

”Barn en svag part”
Att sätta barnet i centrum kan låta som en självklarhet, men socialtjänsten har i vissa fall haft svårt med det innan.

– Tyvärr är barn ofta en väldigt svag part i samhället. Det är en svårioghet som man brottas med, att få barn i centrum, säger Anders Gustavsson, chef på utredningsenheten på socialtjänsten i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".