Får problem i vätan.
Halland

Vädret ger skogsindustrin problem

Det milda vintervädret ställer till med problem för skogsindustrin. Regn och plusgrader gör att marken blir mjuk och har svårt att bära tunga skogsmaskiner och timmerbilar.

– Fortsätter det här vädret med regn och så dålig bärighet så kan det innebära att maskinerna, entreprenörerna, måste stanna. Lastbilarna klarar vi att hålla igång med att köra från terminaler till industrin, säger Anders Andersson, Södras områdeschef i södra Halland.

Det kan alltså bli avverkningsstopp. Men lastbilar kan fortfarande frakta virke från de terminaler, eller upplag, som finns kvar efter stormarna Gudrun och Per.

Räcker ett år
Men det virket räcker bara ett år framöver och massaveden några månader. Fortsätter de milda vintrarna när lagret är slut kan ett avverkningsstopp påverka pappers- och sågverksindustrin.

– Skulle vi köra utan terminaler är det inte fråga om mer än några veckor i så fall, sen börjar det bli tufft för industrin, säger Anders Andersson.

Kan bli nödvändigt att tänka om
Tidigare har vintern varit den tid då man har avverkat mest på grund av gynnsamma förhållanden. Men nu verkar det vara tvärtom och skogsindustrin kan bli tvungen att tänka på ett annat sätt.

– Fortsätter det här vädret måste vi försöka anpassa oss så gott vi kan. Ett tänkbart scenario är att man jobbar ännu mer med terminaler så att man får avverka desto hårdare på gynnsamma perioder för att kunna dra ner på takten när det är dålig bärighet.

Är det nånting ni tänker på ofta, att ni kan få stopp i avverkningen?

– När man får flera år av dålig bärighet aktualiseras ju frågan mer och mer. Vi diskuterar frågan internt, säger Anders Andersson, Södras områdeschef i södra Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".