Halmstad

Krönleins vill inte flytta på sig

På vilket sätt och hur mycket påverkar Krönleins bryggeri miljön i Halmstads centrum? Den frågan har varit i aktuell sedan snart 30 år tillbaka. Idag inleddes förhandlingarna i miljödomstolen kring bryggeriets verksamhet.

Krönleins motsätter sig flera av de krav som Länsstyrelsen har ställt. Bland annat att de måste flytta från centrum före 2017. När Länsstyrelsen i slutet av juni förra året gav Krönleins fortsatt tillstånd att bedriva sin verksamhet i Halmstad så gav de företaget en tidsbegränsning på 10 år. Efter det ska bryggeriet flyttas ut ur från cebtrum. Men Krönleins vill i stället vara kvar på obestämd tid, något som Länsstyrelsen tycker är olämpligt.

Länsstyrelsen framförde under förhandlingarna att Krönleins verksamhet orsakar buller, lukt och trafik som är störande för de som bor och vistas i staden.

Det innebär också en säkerhetsrisk för människor att Krönleins använder ammoniak som kylmedium. Krönleins tycker att de gjort säkerhetsåtgärder när det kommer till användandet av ammoniak, och att det inte är skäl nog för en tidsbegränsning. Krönleins säger också att en tidbegränsning inte är meningsfull eftersom man inte tänker flytta om inte Halmstads kommun hjälper till med finansieringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".