Länsstyrelsen vill att ljudnivån från grisarna ska mätas.
Falkenberg

Störande grisgrymtningar ska utredas

Hur störande är ljudet från grisarna i ett svinhus? Det tycker länsstyrelsen att miljö- och hälsoskyddskontoret i Falkenberg ska ta reda på.

Grannar till ett svinhus i Gödastorp utanför Falkenberg har klagat på ljudet från ett svinhus, som ligger 40 meter från deras hus. Framförallt att deras nattsömn blir störd av grisarnas grymtningar.

Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd skrev efter inspektioner av ärendet.

Returnerar ärendet
Men länsstyrelsen skickar tillbaka ärendet och tycker att det måste göras bullermätningar innan man kan avgöra hur störda grannarna är.

Länsstyrelsen skriver att det är den som bedriver verksamheten som ska visa att den inte är störande för dem som bor i närheten och att han eller hon har vidtagit skäliga skyddsåtgärder. Länsstyrelsen tycker att det lämpligen bör ske genom en mätning av ljudnivån på plats.

Inget liknande fall
Länsjuristen Asta Uptaite säger att man visserligen bör ha en högre toleransnivå för den här typen av ljud om man bor på landet, men man ska inte acceptera vad som helst.

Under de två år som hon har jobbat på länsstyrelsen har hon inte varit med om något liknande fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".