Halmstad

Protester mot privatisering av vård

Ett 60-tal personer - personal och anhöriga - demonstrerade igår utanför rådhuset i Halmstad strax innan kommunfullmäktiges möte. De demonstrerade mot politikernas planer på att privatisera 20 gruppboenden.

Det avgörande beslutet låter vänta på sig, men kommunfullmäktige röstade under gårdagskvällen - med en rösts övervikt - för att man ska ta fram riktlinjer för kommunal verksamhet på entreprenad.

Vårdarna Birgitta Bolander och Margot Ek på Långhusalléns gruppboende i Halmstad var två av demonstranterna mot privatisering. De förstår inte varför kommunen vill ta bort något som finns och fungerar.

- Om de nu tvunget ska ha någonting privat så kan de ju börja från scratch själva och starta upp någonting. Det är helt okej för det kan behövas idéer. Det är alltid bra, men inte ta och sälja ut all vård. För det är bara början, säger Birgitta Bolander.

Vad tror ni att det skulle innebära för personer med speciella behov som nu bor på gruppboenden om de får ny personal helt plötsligt?

- Det är inte gynnsamt. Jag kan tänka mig att det blir mycket oro på gruppbostäderna. Våra brukare är väldigt personbundna. De vill ha trygghet. Ska det då komma personal som inte ens en gång vet om de är utbildade. Det är ju det krav vi har idag, säger Margot Ek.

Birgitta Bolander och Margot Ek tror inte att det skulle innebära en verklig besparing för kommunen att privatisera gruppboendena. De tror att det på sikt kan bli dyrare.

Många bland vårdpersonalen oroar sig för att privatisering och vinstkrav skulle innebära sämre kvalitet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".