Ungdomar ska diskutera manlighet

Vad är manlighet och maskulinitet? Det är frågor som kommer att ställas till ungdomar runt om i Halland när några av länets genuspedagoger drar igång projektet Manskligt i höst.

Syftet med projektet är att skapa en diskussion i ämnet och vidga ungas syn på vad manlighet är. Joakim Rasmusson och Sara Alm från Halmstad tror att det är bra att ämnet uppmärksammas.

- Att visa att det faktiskt finns andra känslor också. Män kan vara olika än vad de är. Så det tror jag är jättebra, säger Joakim Rasmusson.

- Om man sitter fast i idealen så är det skönt att höra någon annan ha en annan åsikt så att man kan ändra sin egen till något bättre, säger Sara Alm.

Vad tycker du är manligt?

- Det är väl det typiska. Breda axlar, säger Sara Alm.

- Det är en väldigt svår fråga att svara på egentligen, säger Joakim Rasmusson.

Frågan om vad som är manligt är inte lätt att svara på. Kanske är det just därför som projektet Manskligt välkomnas av ungdomarna.

Vi matas av androgyna modebilder och ser sminkade killar på stan samtidigt som filmer talar om för oss att mannen ska vara den starke räddaren, hjälten.

Enligt genuspedagogen Charles Lundholm på Halmstad Kommun är det just därför svårare än någonsin att definiera manlighet.

- Vi har normer och vi har massmedialt brus runt omkring oss som pekar ut många gånger vilken väg man ska välja som man, säger Charles Lundholm.

- Men vi kanske bör titta på vart de leder dem till och vad det ger för effekter på samhället och på enskilda individer, fortsätter han.

Vad vi upplever som manligt och kvinnligt har mycket att göra med dom könsroller som vi fostras in i som barn, det berättar Charles Lundholm och säger att man vill uppmärksamma ungdomar på att det finns flera sätt att vara manlig på och att man kan vara manlig på sitt eget sätt. Det här skulle enligt honom göra fler killar trygga i sin identitet.

- Att vara man är inte ett sätt att vara utan att vara man är massor av saker att vara, säger Charles Lundholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".