Halland

El- och teleavbrott vid stormar ska kortas

För att kunna kommunicera i krislägen så går nu både el- och telebolag och Lantbrukarnas riksförbund ihop för att säkra mobiltelefonstationer vid elavbrott. Samarbetet ska göra beredskapen bättre.

Många har stormen Gudrun i färskt minne - runt 730 000 människor blev strömlösa - i vissa fall ända upp till 45 dagar. Elavbrotten slog i sin tur ut mobilstationerna - och möjligheterna att tala i mobiltelefon försvann. Och det här medförde att röjningsarbetet runt trasiga elledningar blev mycket svårt att genomföra och kritiken från arga kunder fullkomligen haglade över Eon och Telia.

Men efter de sista årens stormar så lovar nu Eon och Telia att el och teleavbrott av den här kalibern ska bli ett minne blott. För de båda bolagen ska tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, nu se till att mobiltelefonin alltid prioriteras först och säkras vid oväder.

Till deras hjälpfinns nu över tusen nyutbildade markägare i södra Sverige och deras uppgift kommer bli att förse mobilstationerna med reservkraft så fort de slås ut. LRFs ordförande i Sydost, Per åke Svensson, är en av de här markägare och han tror att här nya samarbetet gör att el och telekunder kommer slippa långdragna avbrott i framtiden.

Om telia och Eon tidigare fått hård krititk för sin tidigare hantering av stormavbrotten så är den möts den nya lösningen av postiva tongångar av Mikael Toll som är projektledare för trygg energiförsörjning på energimyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".