Halmstad

34 åtalade för människosmuggling

Idag, måndag, blev åtalet och förundersökningen i det så kallade människosmugglingsmålet i Halmstad offentligt. Över 30 personer åtalas i målet, av dem kan fyra personer kallas för huvudmisstänkta i målet som omsatt stora summor pengar.

En av dem är en kvinna som misstänks ha tagit hit drygt tjugo personer. Hon har fått pengar för att arrangera äktenskap eller förlovningar mellan personer med svenskt medborgarskap här i Sverige och personer i Vietnam.

Syftet ska ha varit att hjälpa hit vietnameser som genom att gifta sig skulle kunna få stanna i Sverige. Kvinnans verksamhet har varit den som omsatt mest i härvan, drygt fem miljoner kronor.

Tog betalt för tips och råd
Kvinnan har fått betalt för rådgivning och också gett tips om hur samtal med svenska myndigheter skulle hanteras, till exempel om vilka svar som skulle passa bra vid samtal med myndighetspersoner.

Hon säger i förhören att hon inte vet hur hon fått in de stora summorna pengar på sitt bankkonto, hon menar bland annat att hon använt pengar i olika affärsverksamheter.

Åtalade har visat stor skicklighet
Marianne Paulsson, på polisens utlänningsrotel har lett utredningsarbetet under flera år. Hon säger att personerna som nu åtalas varit mycket skickliga när det gäller de arrangerade äktenskapen.

– Det ser ju riktigt ut när man tittar på det på pappret och de är ju väldigt duktiga. De lär ju sig, de lär varandra vad de ska säga. Vi har ju sett instruktioner på precis vilka detaljer man ska ange så att detaljerna stämmer överens nere i Hanoi och här hemma i Göteborg, säger Marianne Paulsson.

Åklagaren menar att de huvudåtalade genom sitt handlande utnyttjat många människors utsatta situation, deras längtan och önskemål om ett bättre liv.

Förundersökningen avslöjar sorgliga detaljer
I den nästan 8000 sidor långa förundersökningen finns också kopior av brev till några av de misstänkta. I ett av dem berättar en ung vietnames om sin hopplösa situation och om sin önskan om hjälp med att komma till Sverige.

– De som kommer hit och betalar en massa för detta, de gör det i förhoppningen om att få ett bättre liv, att kunna ge sina barn en utbildning, att få en möjlighet i väst. Men de som gifter sig gör det definitivt för pengar och de som organiserar det gör det definitivt för pengar, säger Marianne Paulsson på polisens utlänningsrotel.

Barn inblandade
De fyra huvudmisstänkta i målet misstänks också för att ha hjälpt till att ta fram falska handlingar så att invandrade vietnameser kunnat ta med sig flera barn till Sverige, barn som inte varit deras egna.

Informellt lånesystem
De personer som kommit hit har ofta levt mycket fattigt i Vietnam men de har fått det mycket tufft i Sverige också. Det på grund av att de skuldsatt sig till de personer som tagit hit dem.

Pengarna har betalats tillbaka bland genom att de som kommit hit gett sig in i ett informellt lånesystem som har en stor del i polisens utredning.

Alla fyra huvudmisstänkta i härvan nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".