Halland

Alla utom Falkenberg vill ha två nya stopp

Det mesta tyder på att det blir två nya tågstopp i Halland och att Falkenberg därmed får backa på sitt krav om att tågen bara ska stanna en gång i varje kommun.

Nu har också landstingsstyrelsen ställt sig bakom Hallandstrafikens förslag på ytterligare två stopp, ett i Åsa och ett i Väröbacka/Limabacka.

Mats Eriksson, landstingsstyrelsens ordförande, tycker att fler tågstopp är viktigt för Halland.

– Vi behöver få över mer resande från bil till kollektiva färdmedel, varav tåg är ett väldigt bra sådant. Det innebär att vi får ytterligare fyra miljoner i intäkter och att fler kan åka, vilket borde vara väldigt bra, inte minst för miljön, säger Mats Eriksson.

Tågen mellan Halmstad och Göteborg
Det är de tåg som bara kör sträckan mellan Halmstad och Göteborg som skulle få två stationer till att stanna på. Öresundstågen som fortsätter till Köpenhamn skulle alltså inte beröras.

Hallandstrafiken har utrett var de nya tågstationerna längs Västkustbanan skulle kunna ligga. Man har föreslagit ett nytt stopp i Kungsbacka kommun från nästa år, förmodligen i Åsa, och även ett i Väröbacka/Limabacka, ett eller två år senare.

Landstingsstyrelsen och länets kommuner har fått ta ställning till Hallandstrafikens utredning. Alla utom Falkenbergs kommun har sagt att man vill ha två nya stopp. Men i Falkenberg anser man att tåget bara bör stanna en gång per kommun för att hålla nere restiden.

Ingen förståelse
Mats Eriksson säger att man i landstingsstyrelsen delvis har vägt in Falkenbergs kommuns åsikt när man har fattat sitt beslut.

– Men vi har inte riktigt så stor förståelse för deras argumentation i detta eftersom det här är något som är bra för länet och även för Falkenberg som vi ser det. Vi tycker det är lite synd att vi inte är på samma våglängd i denna fråga, sägen han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".