Lagförändring på gång när det gäller människohandel

Handel med människor som uttnyttjas som arbetskraft är ett växande problem, som makthavarna måste ta på allvar. Det säger Marianne Paulsson som har lett utredningen i den stora människosmugglingshärva, där det väcktes åtal i Halmstad tingsrätt på måndagen.

Ingen av de 34 personerna åtalades för människohandel, något som enligt Marianne Paulsson är ett problem som borde åtgärdas. Hon säger att utredningsarbetet är i stort sett ogjort om det inte leder till en förändring av lagen.

Fallet i Halmstad är unikt i sitt slag säger Marianne Paulsson. Det sätter fokus på ett nytt växande problem som handlar om det hon kallar för arbetskraftstrafficking. Man handlar med människor som visserligen inte ska betala med sexuella tjänster, men som istället utnyttjas som arbetskraft. Och det här är något som är svårt att komma åt med nuvarande lagstiftning.

Från andra länder har de fått höra att det här är den nya formen av slavarbete.

Men problemet är inte okänt för makthavarna. Just nu pågår en översyn av lagen, och nyligen presenterade en arbetsgrupp från fyra olika departement ett antal konkreta förslag för hur man ska komma åt den här sortens människohandel. Däremot är det svårt att veta omfattningen av problemet, det säger Carin Jahn som har varit ordförande i arbetsgruppen.

- Vi kan på goda grunder anta att det är mer utbrett än vad vi tror, säger Carin Jahn.

(Fallet i Halmstad är unikt i sitt slag säger Marianne Paulsson, det sätter fokus på ett nytt växande problem som handlar om det hon kallar för arbetskraftstrafficing. Man handlar med människor som visserligen inte ska betala med sexuella tjänster, men som istället utnyttjas som arbetskraft. Och det här rä något som är svårt att komma åt med nuvarande lagstiftning

Och problemet är inte okänt för makthavarna. Just nu pågår en översyn av lagen, och nyligen presenterade en arbetsgrupp från fyra olika departement ett antal konkreta förslag för hur man ska komma åt den här sortens människohandel. Däremot är det svårt att veta omfattningen av problemet, det säger Carin Jahn som har varit ordförande i arbetsgruppen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista